Aan- en verkooptips

Perfect hulpmiddel voor de eerste oriŽntatie. 'Weten wat er te koop is', is een echte succesfactor voor een geslaagde aankoop van een woning. Het komt maar zeer zelden voor, dat direct bij de eerste stap in de huizenmarkt de ideale woning wordt gevonden. De aankoop van een huis of appartement moet immers leiden tot persoonlijk woongenot. Wat dat precies inhoudt is voor iedereen anders; ook partners onderling, blijken daar vaak onbewust heel verschillende ideeŽn over te hebben. Daarom adviseren wij eerst het nodige vergelijkingsmateriaal te verzamelen en te bepalen wat voor ķ de belangrijke criteria zijn. Daarvoor bieden wij een perfect nieuw hulpmiddel: de online zoekservice. Klik in het menu op "Zoekopdracht" voor meer informatie.

Voordat u gaat bezichtigen

Voordat u overgaat tot het maken van een afspraak om een woning te bezichtigen, adviseren wij eerst de omgeving te verkennen. Doe dit op verschillende tijden en dagen. Hierdoor kunt u zich enigszins een beeld vormen van de leefomgeving en de verkeersintensiteit. Denk niet alleen aan de aanwezige parkeerdruk in de straat, maar let ook op het woon-werkverkeer en de zonligging. Als u daarna overgaat tot een bezichtiging, kunt u wellicht gebruikmaken van deze kennis. De verkoper en zijn makelaar zullen een kandidaat-koper die meer weet over de omgeving en het pand, als serieuze partij ervaren. Meer kennis betekent heel vaak meer rendement. B&L Makelaars informeert en begeleidt u bij al deze zaken, indien u van onze koopsupport gebruik maakt.

Tijdens de bezichtiging

Maak notities tijdens een bezichtiging. U doet zo veel indrukken op, dat u vrij snel dingen kunt vergeten. Deze notities kunnen ook zeer behulpzaam zijn bij het vergelijken van eerder bezochte huizen. Uiteindelijk kunnen de notities uitgroeien tot een soort persoonlijke checklist.

Vůůr een bezoek heeft u ongeveer bepaald welke afmetingen voor u noodzakelijk zijn. Tijdens een bezichtiging kan het raadzaam zijn de afmetingen die door een verkoper worden opgegeven te noteren en ter plekke te controleren.

Besteed voldoende aandacht aan de bouwkundige toestand van de woning. Vaak zijn toekomstige onderhoudszaken al in een vroeg stadium zichtbaar of bekend. B&L Makelaars kent de sterke en zwakke punten van specifieke bouwperiodes en wijken. Op basis van deze gegevens is een onderhoudsprognose te maken.

Appartementen en appartementsrechten

Indien uw interesse uitgaat naar een appartement (=appartementsrecht), zijn er veel zaken waar u aandacht aan moet besteden. U koopt namelijk een aandeel in een gebouw met het exclusieve recht een bepaald gedeelte daarvan te gebruiken. Daarmee wordt u automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). In de "splitsingsakte" en het "reglement van splitsing" staan welke regels de VvE hanteert.

Het reglement beschrijft voor welke kosten u individueel verantwoordelijk bent en welke onderhoudszaken voor rekening van de VvE komen. De leden van een VvE nemen gezamenlijk besluiten met betrekking tot dit onderhoud en dragen de hieruit voortvloeiende kosten ook gezamenlijk. Vaak wordt gewerkt met een maandelijkse bijdrage aan de VvE. Deze bijdrage hoeft echter niet altijd kostendekkend te zijn. Het is belangrijk of de VvE bepaalde voornemens heeft voor het plegen van onderhoud, en of daarvoor voldoende financiŽle reserve aanwezig is. Met koopsupport helpen wij u deze zaken in kaart te brengen.

Bouwtekeningen en wijkplannen

Bij de gemeentelijke dienst "Bouwen en Wonen" bestaan archieven, waaruit u van bijna alle gebouwen bouwtekeningen en verbouwtekeningen kunt opvragen. Daarbij treft u alleen tekeningen aan van zaken die met een bouwvergunning zijn uitgevoerd. Bij de gemeente kan ook opgevraagd worden of de gemeente plannen heeft voor een bepaalde wijk of straat die voor u van belang kunnen zijn.

All-in support of begeleiding op onderdelen

Bijna altijd komen de transacties tussen kopers en verkopers tot stand door middel van een verkopende makelaar en een aankopende makelaar. Wij zijn gespecialiseerd om u dŪe begeleiding te geven die ķ van ons wenst. Daarbij kunt gebruik maken van onze all-in support, of afspraken maken over een begeleiding op onderdelen. Graag lichten wij de verschillende mogelijkheden in een kennismakingsgesprek nader toe.

Verkopen: de eerste klap

De eerste indruk die de kandidaat-koper bij een bezichtiging opdoet, kan van groot belang zijn. Daarom is het van het grootste belang dat uw huis zo gunstig mogelijk wordt gepresenteerd. Bezoekers moeten zich daarbij op hun gemak voelen. Als bewoner weet u vaak als beste welke mogelijkheden uw huis hiervoor biedt. Om de bezichtigingen van uw pand enigszins te kunnen voorbereiden, geven wij een aantal verkooptips waar u wellicht uw voordeel mee kunt doen.

Ruime indruk

Een schoon en opgeruimd huis wordt als prettig ervaren. Rondslingerend speelgoed, kleding e.d. komen niet alleen rommelig over, maar maken dat ruimtes veel kleiner overkomen. Dit geldt natuurlijk ook voor de tuin, de schuur en de eventuele garage.

Rustige indruk

Rust in huis is een ander element van gewicht. Voorkom dat er wasmachines, drogers, muziek of andere geluidsbronnen zijn.

Lichte indruk

Het verdient ook aanbeveling dat het huis een lichte indruk maakt. Gordijnen, vitrage of jaloezieŽn nemen vaak veel licht weg. Laat deze daarom zoveel mogelijk open. Bij bezichtigingen die plaats vinden op tijden dat er minder natuurlijke lichtinval is, lijkt het raadzaam om de kamerverlichting vooraf aan te doen, dit voorkomt zoeken naar de juiste lichtschakelaar.

Sfeerelementen

Om het gevoel voor een bezoeker dat hij welkom is compleet te maken, kunnen natuurlijk verse bloemen en een frisse geur ook bijdragen. Een behaaglijke temperatuur in het gehele huis is ook een aanrader.

Vragen en antwoorden

Indien u besluit om aanwezig te zijn tijdens een bezichtiging kunt u eventuele vragen uiteraard gewoon beantwoorden. Het is ook niet ongebruikelijk dat u als verkoper aangeeft wat de reden is dat u gaat verhuizen. Realiseert u echter dat een koper nog geen band heeft met de voor u zo vertrouwde omgeving die u gaat verlaten. Maak er daarom geen uitgebreid verhaal van.

Luchtjes bij leegstand

Als een huis enige tijd niet is bewoond, bestaat de mogelijkheid dat er luchtjes uit de afvoeren van wastafels en wasmachines komen. Dit komt doordat het water in de zwanenhals van de afvoer verdampt en dan niet meer als stankafsluiter fungeert. Dit kunt u voorkomen, door in alle afvoeren een bekertje slaolie te laten lopen.